Veganské hot dogy z čočky a zeleniny, aby byli jemnější a měli více “zdravou” texturu. Úžasná v nich je uzená paprika a česnekový prášek které vytváří typickou párkovou chuť a vůni , ale jsou plné dobrot a zeleniny. Tato verze je s klasickou hladkou moukou, ale bezlepková mouka také funguje dobře.

- 200 g sušené červené čočky namočené několik hodin
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička olivového oleje
- 1 cibule jemně nakrájená na kousky
- 2 celé mrkve strniště
- 1 ½ lžičky zapékané papriky
- 1 lžička mletého česneku
- sůl a pepř
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky olivového oleje
-
Vařte čočku v hrnci po dobu 10 minut nebo až do konce, potom vylejte vodu.
-
Mezitím zahřejte olej na pánvi nad středním ohněm a orestujte cibuli a sautee dozlatova. Přidejte strouhanou mrkev a sautee po dobu 3-5 minut, dokud nejsou měkké.
-
Přidejte vařenou čočku, mrkvovou směs, koření, sůl a pepř do kuchyňského robotu a smažte, dokud nebude tlustá a dobře kombinovaná.
-
Dáme směs do misky a vmícháme 3 polévkových lžíce mouky. Přidávejte postupně více mouky až do husté a tvarovatelné konzistence. Možná nespotřebujete celé balení mouky.
-
Uválejte na tvary podobné klasickému párku, umístěte na talíř, zakryjte a uchovávejte v chladničce na dobu nejméně 30 minut.
-
Ohřejte 1 lžičku oleje na pávni (připadně ve fritéze) na nízké až střední teplotě a přidejte vaše výtvory. Smažte a jemně otáčejte často, dokud se ze všech stran neprohřejou. Opakujte v dávkách.
-
Servírujte uvnitř hot dogových bulek doplněné zeleninou dle vašeho uvážení a dozdobené hořčicí, kečupem či jiným topingem. DOBROU CHUŤ !