Sladko-slaný tort s arašídovým máslem (vegan) (bez lepku)

Tento sladko-slaný tort z arašídového másla je snadné připravit dohromady během chvíle a pak trvá jen pár hodin, než vychladne. Jeho tvůrčí prezentace zapůsobí vaše hosty s neodolatelnou sladce slanou chutí a krémová, křupavou texturou pohltí vaše chuťové poháry! Také jsme testovali tento torte se třemi různými náplněmi: arašídové máslo, mandlové máslo a kešu máslo! A hádejte co? Jsou to všechno tak chutné variace, že jsme nemohli vybrat jasného favorita! 🙂

Veganský sladko-slaný tort
Čas přípravy
25 mins
Čas vaření
10 mins
Chladící čas
2 hrs
Celkový čas
35 mins
 
Přísady
pro krustu:
  • 1/2 šálku mandlí
  • 1 šálku ovsa bezlepkového
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
pro náplň:
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/3 šálku kokosového krému
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 3/4 šálku arašídového másla hladkého
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
pro polevu:
  • kokosový šlehaný krém z hustého kokosového mléka v plechovce
  • 1/2 šálku čokoládových chipsů non-dairy
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1/2 šálku pražených ořechů krájených na plátky
Postup přípravy
  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Lehce namažte čtvercový plech o rozměrech 8x8 palců kokosovým olejem (včetně i po stranách). Odřízněte kus pečícího papíru tak, aby se vešel do šířky pánve s trochou převisu, aby bylo snadné jej vytáhnout.

  2. Pro krustu: Rozmixujte mandle, oves a sůl v kuchyňském robotu a pokračujte dokud směs nebude připomínat hrubou mouku, asi 30 sekund.

  3. Roztřepejte 1/4 šálku kokosového oleje ve středním hrnečku (budete používat stejnou nádobku pro plnění) na nízké teplotě. Přidejte do procesoru roztavený olej, javorový sirup a arašídové máslo, dokud se směs nestane v těžkém těstíčku 10 až 15 sekund. Těsto by mělo vypadat jako mokré těsto. Pokud zjistíte, že je trochu suché, přidejte čajovou lžičku nebo dvě vody a znovu zpracujte, až se vytvoří mokré těsto.

  4. Točte těsto do připravené pánvi a rovnoměrně ho rozetřete po celé základně. Mírně namočte prsty a důkladně a rovnoměrně zatlačte těsto do základny. Vyrovnejte hrany prsty. Pokusit základnu s vidličkou asi 12krát, aby se při pečení mohl uniknout vzduch.

    Pečeme kůru po dobu 9 až 11 minut, dokud nevypadá bledě a trochu nafoukaný. Kůra může vypadat, když ji odstraníte, ale to je to, čeho se chceme vyhnout vyschnutí.

  5. Zatím udělejte náplň: Ve stejném hrnci (bez potřeby vyčistit!) Rozetřete kokosový olej a kokosový krém na nízké teplotě. Nyní přidejte javorový sirup, arašídové máslo, sůl a vanilku a jemně promíchejte.

  6. Naplňte náplň na kůru (nejdříve je třeba ochladit kůru) a pečlivě přeneste misku na rovnou plochu mrazničky. Chill až do pevné, asi 2 hodiny. Pokud nebudu okamžitě podávat torte, po několika hodinách mrholení zakryji panvicu stínem. Zatímco to zchladí, připravte kokosový šlehačkový krém a shromážděte toppings tak, že jsou připraveni jít.

  7. Jakmile zmrazíte, vyjměte z mrazničky a nechte jej sedět na pultu po dobu 10 minut. Posuňte nůž kolem okrajů a uvolněte desku. Pomocí pergamenového papíru vyjměte desku a umístěte ji na podnos. Nakrájejte na plátky požadované šířky. Nyní přidejte polotovary: přidám na každou z nich velkou hůlku z kokosového šlehačkového krému a pak ho doplníme spoustou vysušené roztavené čokolády, vlašských ořechů a kokosu s velkými vločkami. Štěrka hrubé mořské soli je také pěkná. Pokud máte zbylou čokoládu rozpuštěnou, servírujte ji na straně v malé misce, abyste mohli při jídle lžíci ještě víc čokolády (důvěřujte mi na tuto!). Podávejte okamžitě - kombo studené náplně a teplé roztavené čokolády je jen zasněné! Ale zchlazené zbytky (s tvrdou čokoládou) jsou naprosto neodolatelné.

Poznámky

Tipy pro uskladnění: Plnění se zjemňuje při pokojové teplotě, takže je nejlepší, abyste ponechali zbytky na pultu déle než půl hodiny. Vraťte jej do chladničky nebo mrazničky, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Obalte zbylé plátky a uložte do chladničky po dobu až 1 týdne, nebo můžete plátky zmrazit po dobu 4 až 6 týdnů. Mám rád zabalit mražené plátky do stínítka a pak je všechny umístit do mrazničky bezpečného zipu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *